Temporal variation of chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Cordia curassavica (Jacq.) Roemer and Schultes: Boraginaceae.

Resumen / abstract: 

The people of San Rafael Coxcatlán use Cordia curassavica to treat gastrointestinal and respiratory disorders. The aim of this work was to investigate the temporal variation of chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of C. curassavica in two seasons of the year (dry and rainy). The essential oil of aerial parts was obtained by steam distillation, 12 and 17 compounds were identified for dry and rainy seasons respectively by GC-MS. The major component was for the dry season 1,7,7-trimethyl tricyclo (2.2.1.0(2,6)) heptane (20.3%), and for the rainy season was germacrene (24.41%). The antibacterial activity of essential oils varies temporarily because was active in nine strains in the dry season and four in the wet. The more sensitive strains were Stapahylococcus epidermidis and Vibrio cholera. The essential oil obtained in dry season presented a MIC of 0.75 and 0.125 mg/mL, and for the rainy season a MIC of 1.00 and 0.375 mg/mL respectively. Rhizoctonia solani was the more sensitive fungi strain (IC25 0.1300 mg/mL) in the rainy season. These results show that the chemical composition and biological properties of essential oil of the C. curassavica have temporal variation.

Keywords: Antimicrobial activity, Boraginaceae, Cordia curassavica, essential oils, traditional medicine.

 

Variación temporal de la composición química y la actividad antimicrobiana del aceite esencial de Cordia curassavica (Jacq.) Roemer y Schultes: Boraginaceae.

 

La población de San Rafael para tratar padecimientos gastrointestinales y respiratorios emplean Cordia curassavica. El objetivo del presente trabajo fue investigar la variación temporal de la composición química y la actividad antimicrobiana del aceite esencial de C. curassavica colectada en dos épocas del año (sequía y lluvias). El aceite esencial se obtuvo mediante la técnica de arrastre de vapor y los componentes se identificaron por CG-MS. En la época de secas se detectaron 12 compuestos y 17 en la de lluvias. El principal componente para la época de secas fue el 1,7,7 trimetil triciclo (2.2.1.0(2,6)) heptano (20.3%) y para la temporada de lluvias fue el germacrano (24.41%). La actividad antibacteriana del aceite esencial varía temporalmente porque fue activo sobre nueve cepas en la época seca y sobre cuatro cepas en la época lluviosa. Las cepas más sensibles para ambas estaciones fueron Stapahylococcus epidermidis y Vibrio cholerae. En la época de seca, el aceite esencial presentó la concentración mínima inhibitoria (CMI) de 0.75 y 0.125mg/mL, mientras que en la época de lluvias fueron de 1.00 y 0.375 mg/mL respectivamente. La cepa fúngica más sensible fue Rhizoctonia solani (IC25 0.130 mg/mL) en la época de lluvia. Estos resultados muestran que la composición química y las propiedades biológicas de los aceites esenciales de Cordia curassavica varian de acuerdo a la época del año.