Los polifenoles antioxidantes extraídos del epicarpio de Palta (Persea americana var. Hass) inhiben la ureasa de Helicobacter pylori.

Resumen / abstract: 

La infección crónica por Helicobacter pylori produce gastritis crónica o patologías más severas como la úlcera péptica y adenocarcinoma gástrico. Nuevos agentes anti-H. pylori se han encontrado en los productos naturales, donde destacan los polifenoles. La inhibición de enzimas como la ureasa, resulta ser una estrategia interesante mediante la cual los polifenoles pueden limitar la colonización por H. pylori. A partir del epicarpio del fruto de Persea americana (palto) se obtuvo un extracto polifenólico (77 % de EAG), rico en procianidinas derivadas de epicatequina, con un grado de polimerización DPm = 6.10. La capacidad antioxidante fue evaluada mediante TEAC-DPPH, TEAC-CUPRAC, TEAC-FRAP, TEAC-crocina. El extracto mostró una actividad inhibitoria de la ureasa de H. pylori con un IC50 = 1.02 μg EAG/mL. El fraccionamiento de las procianidinas permitió agruparlas según su peso molecular, observándose una clara relación entre su tamaño y la capacidad de inhibir la ureasa.

 

Antioxidant polyphenols extracted from Avocado epicarp (Persea americana var. Hass) inhibit Helicobacter pylori urease.

Chronic infection by Helicobacter pylori produce chronic gastritis leading to other more severe pathologies as peptic ulcer and gastric adenocarcinoma. New anti-H. pylori agents has been found in natural products, particularly polyphenols. The inhibition of enzymes such us urease appears to be an interesting strategy by which polyphenols could limit the colonization by H. pylori. From the exocarp of Persea americana (avocado fruit), we obtain a procyanidin-rich extract with a 77% of gallic acid equivalents (GAE). Such procyanidins derived from epicatechin. with a mean degree of polymerization DPm = 6.10. The antioxidant capacity was assessed by different methods as TEAC-DPPH, TEAC-CUPRAC, TEAC-FRAP, TEAC-crocin. The extract shown inhibitory activity against H. pylori urease with an IC50 = 1.02 μg GAE/mL. In order to obtain clusters of procyanidins with different molecular weights, avocado peel extract was fractioned. A clear relation between the molecular size of procyanidins and their urease inhibitory activity was observed.

Keywords: Helicobacter pylori , urease, Agro-industrial waste, functional foods, polyphenols, antioxidant capacity, Persea sp.