Lipofilia y actividad antibacteriana de flavonoles: Actividad antibacteriana de los exudados resinosos de Haplopappus litoralis, H. chrysantemifolius y H. scrobiculatus.

Resumen / abstract: 

La actividad antibacteriana de los exudados resinosos de Haplopappus litoralis, H. chrysantemifolius y H. scrobiculatus de la Zona Central de Chile fueron evaluadas frente a bacterias Gram-negativas y Gram-positivas, y resultaron activos frente a estas últimas. Los resultados mostraron que la actividad antibacteriana de los exudados resinosos es independiente de los flavonoles aisladas de cada extracto que no mostraron actividad antibacteriana. La lipofilia estimada de los flavonoles aislados de los exudados resinosos de Haplopappus se compararó con la lipofilia de conocidos flavonoles antibacterianos. Este análisis mostró que la lipofilia es una variable importante para predecir la actividad antibacteriana de los flavonoles.

 

Lipophilicity and antibacterial activity of flavonols: Antibacterial activity of resinous exudates of Haplopappus litoralis, H. chrysantemifolius and H. scrobiculatus.

The antibacterial properties of the resinous exudates from Haplopappus litoralis, H. chrysantemifolius and H. scrobiculatus from Central Chile were assessed against Gram negative and Gram-positive bacteria, and proved active against the latter. The results show that the antibacterial activities of the resinous exudates are independent from the flavonols isolated from each extract that proved to be inactive. The estimated lipophilicity of the flavonols isolated from the Haplopappus resinous exudates were compared with the lipophilicity of known antibacterial flavonols. This analysis showed that lipophilicity is an important variable to predict the antibacterial activity of flavonols.

Keywords: Haplopappus, Antibacterial resinous exudates, Flavonols, Lipophilicity.