Chemical composition by HPLC-ESI-QTOF-MS/MS: Estrogenic and antioxidant effects of Mangifera indica L. cv. “Kent” leave extracts on ovariectomized rats

Resumen / abstract: 

The chemical composition of Mangifera indica L. cv. "Kent" leaves was determined by HPLC-ESI-QTOF-MS/MS. Polyphenolic compounds characterized as benzophenone derivatives were the main components found in extracts (1, maclurin 3-C-(2-O-galloyl)-D- glucoside isomer; 2, maclurin 3-C---D-glucoside; 3, iriflophenone 3-C---D-glucoside; 5, maclurin 3-C-(2,3-di-O-galloyl)---D-glucoside; 6, iriflophenone 3-C-(2-O-galloyl)---D-glucoside; 7, methyl-iriflophenone 3-C-(2,6-di-O-galloyl)---D-glucoside) and xanthones (4, mangiferin and 8, 6-O-galloyl-mangiferin). The estrogenic and antioxidant effects of aqueous extracts from Mangifera indica L. cv. "Kent" leaves on ovariectomized rats were determined by uterotrophic assay and malondialdehyde (MDA) levels in erythrocytes, bone, liver, and stomach. We conclude that the polyphenolic compounds from extracts act as exogenous antioxidant agents against oxidative damage in ovariectomized rats.

Keywords: Mangifera indica L.; Benzophenone derivatives; Xanthones; ROS; Lipid peroxidation; Antioxidants.

Composición química por HPLC-ESI-QTOF-MS/MS: efectos estrogénicos y antioxidantes de extractos de Mangifera indica L. cv. “Kent” en ratas ovariectomizadas

La composición química de las hojas de Mangifera indica L. cv. "Kent" se determinó por HPLC-ESI-QTOF-MS/MS. Compuestos polifenólicos caracterizados como derivados de benzofenona fueron los componentes principales encontrados en los extractos (1, isómero de la maclurina 3-C-(2-O-galoyil)-D-glucósido; 2, maclurina 3-C-β-D-glucósido; 3, iriflofenona 3-C-β-D-glucósido; 5, maclurina 3-C-(2,3-di-O-galloíl)-β-D-glucósido; 6, iriflofenona 3-C-(2-O-galloil)-β-D-glucósido; 7, metil-iriflofenona 3-C-(2,6-di-O- galloyl)-β-D-glucósido) y xantonas (4, mangiferina y 8, 6-O-galoyil-mangiferina). Los efectos estrogénicos y antioxidantes de los extractos acuosos de hojas de Mangifera indica L. cv. "Kent" en ratas ovariectomizadas se determinaron mediante ensayo uterotrófico y la medición de los niveles de malondialdehído (MDA) en eritrocitos, huesos, hígado y estómago. Concluimos que los compuestos polifenólicos de los extractos actúan como agentes antioxidantes exógenos contra el daño oxidativo en ratas ovariectomizadas.

Palabras clave: Mangifera indica L.; Derivados de benzofenona; Xantonas; ROS; Peroxidación lipidica; Antioxidantes.