Chemical composition and antibacterial activity of Laureliopsis philippiana (Looser) essential oil.

Resumen / abstract: 

 

Laureliopsis philippiana (Looser) is native evergreen specie from Chile and Argentina used in traditional medicine. In this study, chemical composition as well as its in vitro antibacterial activity against Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis and Staphylococcus aureus of essential oil from leaves of this species was determinated. Chemical analysis by GC-MS resulted in the identification of 19 compounds representing 98.8% of essential oil composition. Oxygenated monoterpenes; linalool (32.3%) and eucalyptol (37.4%) were the main constituents. To evaluate the antibacterial activity disc diffusion method and broth dilution method were used. The essential oil exhibited inhibitory activity against Gram (-) and Gram (+) bacteria, whereas similar activity to essential oil was showed for linalool against E. aerogenes and S. epidermidis whereas linalool alone, achieves an inhibitory effect against E. aerogenes and S. epidermidis comparable to the essential oil.

Keywords: Laureliopsis philippiana, essential oil, antibacterial activity, linalool.

 

Composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial de Laureliopsis philippiana (Looser).

Laureliopsis philippiana (Looser) es una especie siempre verde nativa de Chile y Argentina usado en medicina tradicional. En este estudio se determinó tanto la composición química del aceite esencial obtenido a partir de hojas de esta especie, así como su actividad antibacterial in vitro contra Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis and Staphylococcus aureus. El análisis químico por GC-MS permitió la identificación de 19 compuestos, representando el 98,8% de la composición del aceite. Monoterpenos oxigenados, eucaliptol y linalol fueron los mayores constituyentes del aceite con un 37,4% y 32,3% respectivamente. Para evaluar la actividad antibacteriana se utilizaron los métodos de difusión en agar y dilución en caldo. El aceite esencial muestra actividad inhibitoria contra las bacterias Gram (-) y Gram (+) evaluadas, mientras que linalol por si solo logra un efecto inhibitorio comparable con el aceite esencial contra E. aerogenes y S. epidermidis mientras que el linalol por si solo, logra un efecto inhibitorio contra E. aerogenes y S. epidermidis comparable al del aceite esencial.