Morphological alterations and time-kill studies of the essential oil from the leaves of Coriandrum sativum L. on Candida albicans

Resumen / abstract: 

The objective of this study was to evaluate the morphological alterations and time-kill of the essential oil of the leaves of C. sativum L. on strains of C. albicans. The essential oil was submitted to gas chromatography-mass spectrometry analysis. The predominant component identified was linalool (39.78%). Minimal inhibitory concentration and minimal fungicidal concentration of the essential oil were respectively 512 and 1024 μg.mL-1 for 90% of the strains tested. In the time-kill curves, the essential oil showed a concentration-dependent fungicidal effect. In the micromorphology assay it caused a significant reduction in pseudohyphae, an important pathogenic factor of C. albicans.

 

Alteraciones morfológicas y estudios de letalidad del aceite esencial de las hojas deCoriandrum sativum L. en Candida albicans

El objetivo de este estudio fue evaluar las alteraciones morfológicas y de letalidad del aceite esencial de las hojas de C. sativum L. en cepas de C. albicans. El aceite esencial se presentó a gas análisis de espectrometría de cromatografía-masa. El componente predominante identificado fue linalol (39,78%). Concentración inhibitoria mínima y concentración mínima fungicida del aceite esencial fueron, respectivamente, 512 y 1.024 ìg.mL-1 para 90% de las cepas probadas. En las curvas el tiempo-matar, el aceite esencial mostró un efecto fungicida dependiente de la concentración. En el ensayo de micromorfología causó una reducción significativa en pseudohifas, un importante factor patógeno de C. albicans.

Palabras clave: Apiaceae, Coriandrum sativum L., linalol, el tiempo-matar, pseudohifas.