Differential formononetin content in cultivars and experimental lines of red clover (Trifolium pratense L.) plants affect the feeding behaviour of Hylastinus obscurus (Coleoptera: Curculionidae)

Resumen / abstract: 

Red clover (Trifolium pratense L.) is a perennial plant widely used as a forage resource for several animals. This plant is the exclusive host of Hylastinus obscurus (Marsham) which causes irreparable damages to the root system affecting their persistence. It has been reported that the presence of the isoflavonoid formononetin in roots of red clover could act as an antifeedant on H. obscurus. There are not studies related to the formononetin content in red clover roots to the antifeedant effect elicited by experimental lines and cultivar of red clover. Six red clover genotypes were investigated in both formononetin content and their respective antifeedant action. The results showed to Sabtoron High and Superqueli-INIA with both the highest formononetin content in red clover roots and antifeedant effect, allowing to suggest that this secondary metabolites could be used as a chemical factor for red clover plants. Moreover, a rapid methodology for searching red clover genotypes with high formononetin content is reported.

Keywords: Formononetin; Trifolium pretense; Isoflavonoids; Hylastinus obscurus; Antifeedant effect.

Contenido diferencial de formononetina en cultivares y líneas experimentales de plantas de trébol rosado (Trifolium pratense L.) afecta la conducta alimenticia de Hylastinus obscurus (Coleoptera: Curculionidae)

El trébol rosado (Trifolium pratense L.) es una planta perenne ampliamente utilizada como fuente de forraje de variados animales. Esta planta es el exclusivo hospedero de Hylastinus obscurus (Marsham) el cual causa irreparables daños al sistema radical afectando seriamente su persistencia. Se ha reportado que la presencia del isoflavonoide formononetina en raíces del trébol rosado podría actuar como antialimentario sobre H. obscurus. Actualmente no existen estudios que relacionen el contenido de formononetina en raíces de trébol rosado con el efecto antialimentario elicitado por líneas experimentales y cultivares de trébol rosado. Seis genotipos de esta leguminosa fueron evaluados en cuanto a su contenido de formononetina y actividad antialimentaria. Los resultados mostraron que los cultivares Sabtoron High y Superqueli-INIA presentaron altos niveles de formononetina en sus raíces y efecto antialimentario sobre H. obscurus, lo que permite sugerir que este metabolito secundario podría ser usado como factor químico para incrementar la persistencia de plantas de trébol rosado. Además, se informa una metodología rápida para la búsqueda de genotipos con altos contenidos de formononetina.

Palabras clave: Formononetina; Trifolium pratense; Isoflavonoides; Hylastinus obscurus; Efecto antialimentario.