Chemical constituents of essential oils from three Vietnamese species of Pinus

Resumen / abstract: 

This paper reports the chemical composition of essential oils obtained from Pinus dalatensis Ferré, Pinus kwangtungensis Chun ex. Tsiang and Pinus armandii subsp. xuannhaensis L.K. Phan. The oils were studied by gas chromatograpgy (GC) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). The main constituents of P. dalatensis were the terpene hydrocarbons namely α-pinene (38.2%), β- pinene (25.3%), β-myrcene (11.0%) and β-caryophyllene (10.5%), while α-cedrol (19.2%) was the only significant compound of P. armandi subsp. xuannhaensis. P. kwangtungensis showed β-pinene (26.3%), α-pinene (18.0%), limonene (16.1%) and β-myrcene (10.4%) as the dominant compounds. The volatile constituents of P. dalatensis and P. armandi subsp. xuannhaensis are being reported for the first time.

Keywords: Pinus dalatensis, Pinus kwangtungensis, Pinus armandii subsp. xuannhaensis, hydrodistillation, terpenes.

 

Constituyentes químicos de los aceites esenciales de tres especies Vietnamitas de Pinus

En este artículo se reportan los constituyentes químicos de los aceites esenciales de Pinus dalatensis Ferré, Pinus kwangtungensis Chun ex. Tsiang y Pinus armandii subsp. Xuannhaensis L.K. Phan que se analizaron mediante cromatografía de Gases (GC) y por Cromatografía de Gases acoplada a la Espectrometría de Masas (GC-EM). Los principales constituyentes de P. dalatensis fueron los hidrocarburos terpénicos, a saber, α-pineno (38.2%), β-pineno (25.3%), β-mirceno (11.0%) y β-cariofileno (10.5%). Por otro lado, α- cedrol (19.2%) fue el único compuesto significativo de P. armandi subsp. Xuannhaensis mientras que el aceite de P. kwangtungensis estuvo dominado por β-pineno (26.3%), α-pineno (18.0%), limoneno (16.1%) y β-mirceno (10.4%). Los constituyentes volátiles de P. dalatensis y P. armandi subsp. xuannhaensis se informa por primera vez.

Palabras clave: Pinus dalatensis, Pinus kwangtungensis, Pinus armandii subsp. xuannhaensis, hidrodestilación, terpenos.